Marius Molunds foredrag vil utforske utfordringene og potensialet ved bruk av plateletrik plasma (PrP) og stamcellebehandling i behandlingen av bruskskader og andre muskuloskeletale (msk) lidelser. Han vil ta for seg hvorfor disse terapiene noen ganger møter skepsis blant klinikere og vil gå gjennom evidensen for og i mot bruk. Han vil drøfte indikasjoner der den type utprøvende behandling kan være aktuell i klinisk praksis. Det er lett å avfeie nye behandlingsmetoder som ikke passer inn i den tradisjonelle behandlingsrammen, men er denne rammen alltid passende eller er det kanskje en grunn for at den eksisterer? I dette foredraget ønsker Marius både å utfordre etablerte oppfatninger og å oppfordre til kritisk tenkning rundt bruk av PrP og stamceller.
10:45 - 11:30
Sesjon 2: Stressfrakturer: En gjennomgang av diagnostikk, behandling og rehabilitering.
By Ove Talsnes Seksjonsoverlege idrettstraumatologi og artroskopisk kirurgi (SIHF), styremedlem SIHF, univetsitetslektor UiO, medisinsk ansvarlig Norges Friidrettsforbund
11:30 - 12:30
Lunch
12:30 - 13:15
Sesjon 3: Idrettsradiologi: "Hvorfor er det ikke alltid samsvar mellom klinikk og radiologi - og hva skal vi gjøre med det?"
Roars foredrag vil belyse hvorfor radiologi noen ganger får et frynsete rykte hos klinikere - og han vil foreslå noen måter å bruke radiologi mer konstruktivt på. Det kan være lett å klage på noe som ikke stemmer med klinikken, men stemmer klinikken alltid? I dette foredraget ønsker Roar både å provosere og å stimulere til ettertanke.
13:15 - 13:45
Utstillerpause
TBA
13.45 - 14:30
Sesjon 4: Når henvise idrettsutøvere til kirurgi: Kriterier etter tilstand, forløp og respons
Dette emnet vil utforske hvorfor det noen ganger oppstår uoverensstemmelser mellom kliniske vurderinger og behovet for kirurgi når det gjelder idrettsrelaterte skader. Vi vil se på hvordan vi kan forbedre forståelsen og bruk av kirurgiske inngrep basert på tilstandens utvikling, behandlingsforløp og respons på tidligere behandlinger. Gjennom å vurdere kriteriene nøye, vil vi reflektere over beste praksis for å veilede henvisning av idrettsutøvere til kirurgi. Dette emnet har som mål å utfordre eksisterende praksis og stimulere til kritisk tenkning rundt kirurgisk behandling innen idrettsmedisin.
14:45 - 15:30
Sesjon 5: Ernæring og idrettsskader
By Ina Garthe Leder for idrettsernæring på Olympiatoppen, PhD fra NIH, seksjon for idrettsmedisin, IOC Diploma Sports Nutrition og 2-årig klinisk utdannelse i spiseforstyrrelser
«Når du er på det høyeste nivået, er det svært lite som skiller utøverne med tanke på fysiologisk kapasitet. Alle har stort sett trent den mengden og type trening som skal til for å kjempe i et heat der hundredeler avgjør. Da kan det bli avgjørende om utøver har holdt seg frisk og skadefri med god treningskvalitet over tid – det gir et konkurransefortrinn». (Petter Løvberg)
I dette foredraget tar vi med oss ernæringsperspektivet inn i forebygging av skader og sykdom og hvordan ernæring kan fungere som et verktøy under en rehabilitetsprosess.
I Johannes' foredrag vil han utforske den spennende verden av injeksjonsbehandling innen idrett og hvordan det kan bidra til å optimalisere prestasjoner og rehabilitering. Gjennom å dele sin ekspertise og erfaring vil Johannes presentere en praktisk tilnærming til bruken av injeksjoner i idrettsmedisin, med fokus på effektive behandlingsmetoder, indikasjoner, og bivirkningshåndtering. Deltakerne vil få innsikt i de nyeste utviklingene og forskningen på området, samt praktiske tips for å integrere injeksjonsbehandling som en del av et helhetlig behandlingsregime.
10:00 - 10:45
Sesjon 7: Tryggere bruk av legemidler blant idrettsutøvere: selvmedisinering, suboptimal forskrivning, doping
I dette foredraget vil Yury formidle hva studier viser er de mest populære legemidler (både reseptfrie og reseptpliktige) i denne gruppen, hva som er spesifikke risikoer og utfordringer med dem, samt hva som er nye trender i bruk og misbruk.
10:45 - 11:15
Utstillerpause
11:15 - 12:00
Sesjon 8: Sene- og leddbåndskader i primær- og spesialisthelsetjenesten. Vurdering og håndtering
Geir sitt foredrag vil utforske hvordan sene- og leddbåndskader kan utredes i primær- og spesialisthelsetjenesten. Han vil diskutere vurderinger som må gjøres ved slike skader og utfordringene knyttet til å finne optimale håndteringsmetoder. Geir ønsker å sette fokus på hvordan vi kan forbedre tilnærmingen til disse skadene i helsesystemet, og han vil oppmuntre til en reflekterende holdning blant deltagerne. Gjennom å dele sine erfaringer og innsikt, vil Geir belyse ulike strategier for å tilnærme seg sene- og leddbåndskader.
12:15 - 13:00
Sesjon 9: Forebygging av skader i idrett: Hvordan, hva og når?
Christian Moen sitt foredrag vil utforske nøkkelspørsmål knyttet til forebygging av skader i idrett. Han vil diskutere ulike strategier og metoder for å redusere risikoen for skader blant idrettsutøvere, og vurdere effektiviteten av ulike forebyggende tiltak. Ved å ta for seg temaer som treningsmetoder, skadeforebyggende øvelser og optimal tidspunkt for implementering, vil Moen gi innsikt i hvordan man kan utvikle en helhetlig tilnærming til skadeforebygging i idretten. Gjennom å utfordre konvensjonelle tanker og oppmuntre til refleksjon, vil dette foredraget inspirere til en mer bevisst og effektiv tilnærming til å beskytte idrettsutøveres helse og velvære.
13.00 - 14:00
Lunch
14:00 - 14:45
Sesjon 10: Prestasjon, skadeforekomst og rehabilitering av «den kvinnelige idrettsutøveren»
Gunnvors presentasjon vil utforske dynamikken mellom prestasjon, skadeforekomst og rehabilitering hos kvinnelige idrettsutøvere, et felt som ofte overses i idrettens verden. Hun vil ta for seg hvordan eksisterende trenings- og rehabiliteringspraksiser kan feiljusteres for kvinner, og hvordan dette kan påvirke både prestasjon og skaderisiko. Det er enkelt å anta at en "one-size-fits-all" tilnærming fungerer, men stemmer dette virkelig for kvinnelige atleter? Gjennom denne presentasjonen sikter Gunnvor mot å utfordre etablerte normer og inspirere til refleksjon over hvordan idrettsspesifikk tilnærming kan forbedres for å støtte kvinnelige idrettsutøvere optimalt. Hennes mål er ikke bare å belyse problemområder, men også å tilby konstruktive strategier for fremtidig praksis.
14:45 - 15:15
Utstillerpause
15:15 - 16:00
Sesjon 11: Manuellterapeutens rolle i det medisinske støtteapparatet
I Thomas Ryther's foredrag vil han presentere den avgjørende rollen manuellterapeuter har i det medisinske støtteapparatet for idrettsutøvere. Han vil belyse forskjellene mellom rollen som fysioterapeut og manuellterapeut, samt diskutere forventninger til manuellterapeutens rolle. Videre vil han fokusere på viktigheten av helsemonitorering før, under og etter samlinger, og hvordan manuellterapeuter kan bidra til utøvernes helse og prestasjon. Thomas vil også gi et innblikk i hverdagen som manuellterapeut i idrettsmiljøet, og ved behov vil han inkludere relevante temaer som smittevern.